Håll din seniorhäst glad

Precis som för människor; mycket tack vare en bättre förståelse för hälso- och sjukvård – lever hästar idag längre än någonsin. För inte så länge sedan, var 25 år ansett som gammalt för en häst. Nu har livslängden för hästar ökat – till stor del för att vi tar bättre hand om dem. De flesta av oss vill såklart att våra hästvänner ska stanna hos oss så länge som möjligt. Så hur vet man om sin seniorhäst trivs?

En glad häst är en bra häst

Ponera att din häst blir 30 i år. Sammantaget är han en hälsosam häst med mindre problem (han matas med en pellets-diet på grund av tandproblem ). Din största oro här är hans mentala hälsa försämras när hans kropp blir äldre. Finns det några tips på hur man håller äldre hästar glada?

Sue M. McDonnell är en certifierad forskare på djurbeteende och grundare av hästens beteendeprogram vid University of Pennsylvania’s School of Veterinary Medicine.

Experten Sue M. McDonnell svarar

Vilken bra fråga. Jag känner inte till någon forskning om förändringar i hästarnas mentala hälsa eller vad vi kan tolka som förlust av glädje hos hästar i högre ålder; i samma mån som vi tänker på vissa människor i högre ålder – så jag kan bara svara efter egen erfarenhet.

Det har varit mitt intryck att beteendet och “attityden” hos friska, fysiskt och socialt bekväma åldrade hästar inte skiljer sig så mycket från yngre hästar. Snarare återspeglar deras attityd deras fysiska hälsa och komfort, liksom deras sociala och miljömässiga komfort.

Mår hästen bra vid 20 års ålder och inget drastiskt ändras – kan man vara relativt lugn

Om din 30-åriga häst verkar glad, skulle jag inte förvänta mig att det skulle ändras till att han utvecklar ett fysiskt eller socialt obehag. Om du tror att din häst inte är så mentalt bekväm vid 30 år som han var 20 eller 10;  skulle jag rekommendera att arbeta med din veterinär för att försöka lista ut om något fysiskt eller miljömässigt stör honom som kan lindras.

Var där för din åldrande häst

Tyvärr är många av ålderns oundvikliga värk och smärtor inte lätt lätta att förutse på lång sikt. Dessa kan dyka upp utan förvarning och kan komma med biverkningar som också kan vara besvärliga. När hästen sen också blir äldre kan denna förlora sina “hästkompisar” vilket kan göra att den blir deppig. Då gäller det att man är där för sin häst och stöttar den.